Att spela basket

Basketball1891 uppkom basket i USA och hade som syfte att fylla upp tiden mellan andra sporter såsom baseboll och fotboll. Ursprungligen sattes två flätade fruktlådor upp på väggen, därav namnet ”basketball”. I början fick man använda sig av en stege för att hämta ner bollen och man märkte därför snabbt att ett hål i botten av korgen, så att bollen kunde trilla ner automatiskt var mycket mer effektivt. Idag sätts istället en ring med ett nät upp på cirka 305 centimeters höjd och kallas för korg.

Basket är en idrott som spelas med en boll genom att två olika lag möts och är därför ett lagbollspel. Spelarna använder sig av en boll som dribblas mellan motståndarna och syftet är att göra mål i den korg som befinner sig på motståndets planhalva. Detta är en sport som utövas med händerna. Basket är en internationell sport och utövas världen över. Det finns några olika regler som skiljer sig från land till land men generellt gäller det att 5 spelare från varje lag spelar samtidigt, men man får ha 12 spelare aktiva totalt under matchen. Det finns tre olika positioner inom basket: Guard, Center och Forward men eftersom det är ett mycket snabbt spel så måste alla spelare vara både offensiva och defensiva under spelets gång.

Att byta ut en spelare får ske när domaren blåser av och i vissa fall när tränaren ber om det. Under matchens gång kan spelarna bli dömda för foul, vilket innebär att någon typ av regel brutits (man får vanligtvis ha max 5 foul, efter det för man inte spela mer under matchen). En grundregel inom basket är att bollen skall studsas med en hand och det är inte tillåtet att göra dubbelstuds innan kast. När en spelare skjuter mot korgen och skall ”göra mål” utdelas olika poäng beroende på vart ifrån på planen spelaren skjuter.