Att spela handboll

handballI Danmark under slutet på 1800-talet påbörjades en ny sport, nämligen handboll. Det fanns en liknande sport som spelades i Romarriket, men så som vi idag känner till handboll påbörjades detta under 1800-talet. Idag är handbollen en bollsport byggd på att två lag möter varandra, med sju spelare i varje lag varav 1 spelare är målvakt och 6 spelare är utespelare. Sporten går ut på att göra mål i motståndarens mål, som vaktas av målvakten. Matcherna är idag 30 minuter gånger två halvlekar (60 minuter totalt). Handbollen har sedan 1972 funnits med som en olympisk gren. Vidare finns det även VM i handboll för både herrar och damer. I början av 1900-talet utvecklades sporten mer och mer främst i länderna Tyskland, Sverige och Danmark. Det svenska namnet handboll gav ursprung till det internationella namnet “handball”.

Regler

När man spelar handboll får man springa så länge man studsar bollen. Tar man däremot upp bollen så får man inte ta mer än tre steg. Det är förbjudet att studsa bollen, ta sina tre steg och studsa bollen igen. Som handbollsspelare får man spärra, det vill säga blockera en annan spelare, med sin kropp samt ha kroppskontakt om man har vinklade armar. Vidare får man inte heller springa på någon som står still, säga könsord, putta med raka armar eller rycka i spelarna.

Handbollsplanen är avlång med 20 meter i bredd och 40 meter lång med ett mål på varje kortsida. Handbollsmålet är 2 meter högt och 3 meter brett med 8 centimeters breda stolpar. Det finns en markering runt målet, ett område som utespelarna inte får vidröra vilket är 6 meters avstånd.

Bollens omkrets och vikt varierar beroende på om det är herrarna eller damerna som spelar. Herrarnas boll har en omkrets på cirka 58-60 centimeter och skall väga runt 425-475 gram. Damernas boll har däremot 54-56 i omkrets och väger runt 325-400 gram. Det är tillåtet att använda klister på fingrarna när man spelar för bättre grepp (tillåtet från 15 år i Sverige).