Att spela innebandy

Innebandy är en svensk lagsport som funnits sedan 1960 och är idag en av de största sporterna inom landet. I Västerås 1980 genomfördes det första riksmästerskapet. Då deltog totalt 18 lag. Sedan dessa har sporten spridit internationellt och blivit stort även i Finland, Tjeckien, Norge och Schweiz dock kallas det främst för floorball, unihockey eller Salibandy. Bara i Sverige räknar man med att det finns cirka 120 licensierade spelare. 1996 genomfördes det första VM mästerskapet där Sverige vann över Finland. Globen var utsålt med runt 15000 i publiken.

hockeyInnebandy är en sport som genomförs inomhus av två lag med 6 spelare i vardera lag. Under spelets gång byts spelarna ut. I vardera laget så finns det en målvakt. När man spelar innebandy använder man sig av en klubba och en specifik innebandyboll. Själva klubborna är oftast mellan 85 till 105 centimeter och gjorda av kolfibermaterial. Bollen däremot är tillverkad av plast och har 26 hål med en yta som ska dämpa luftmotståndet och ge mer stadgad. Det finns olika format på dessa klubbor och skaftet längst ut på klubban kan böjas på olika sätt. Utrustningen som målvakten använder sig av är specialutformad, utan hårdplast och skyddar hela kroppen. Målvakten bär långbyxor, långärmad tröja, en så kallad magplatta samt knäskydd. Vidare brukar även tunna handskar användas.

Regler

Banan som innebandy skall spelas på är mellan 36X18 meter samt 44X22 meter. Totalt skall 60 minuter spelas, vilket är uppdelat i tre 20 minuters perioder. Stop sker endast vid utvisning, mål eller vid domarens signal. Vanligaste formerna av regelbrott sker när en spelare genomför otillåtet slag på en annan spelares klubba eller om det sker någon form av knuff med händer. Skulle en spelare föra bollen med handen, befinna sig liggandes eller använda sig av klubban över knähöjd anses detta också vara otillåtet. Skulle en spelare på något sätt avbryta en uppenbar målchans kan domaren döma ett straffslag.